Povećanje poreza na imovinu za 2021. godinu

Povećanje poreza na imovinu za 2021. godinu

05.02.2021

Na sednici Skupštine koja je održana 30.11.2020. godine, doneta je odluka, kojom od 2021. godine dolazi do povećanja prosečnih cena nepokretnosti. Kako se prosečne cene koriste u obračunavanju poreza na imovinu, to znači da će samim tim doći i do porasta u iznosu poreza koji se plaća na imovinu. U Službenom listu grada Beograda objavljeno je da će povećanje prosečnih cena nekretnina u pojedinim zonama, uticati na obračun poreza na nekretnine i zemljišta. Iako je u proteklim godinama postojalo ograničenje povećanja poreza u maksimalnom iznosu do 2% na teritoriji grada Beograda, ovo ograničenje više ne važi, pa tako je u pojedinim zonama došlo do povećanja od čak 6%, na primer na teritoriji Osme zone.

Opširnije
Novi vlasnik Sava centra i izgradnja hotela

Novi vlasnik Sava centra i izgradnja hotela

19.12.2020

Grad Beograd je nakon prethodna dva neuspela pokušaja, prodao Sava centar dana 09.11.2020. godine firmi "Delta Holding" po ceni od 17,54 miliona evra. Prodaja je izvršena javnim nadmetanjem, a uslov kupovine je bio i da novi vlasnik uloži najmanje 50 miliona evra u sam objekat tokom narednih 5 godina. Sava centar se nalazi na površini od oko tri hektara i samo ulaganje u njegovu rekonstrukciju predstavlja veliki poduhvat, koji zahteva između ostalog veliko dodatno ulaganje.

Opširnije
U planu izgradnja vodopada i bazena u Niškoj Banji

U planu izgradnja vodopada i bazena u Niškoj Banji

09.12.2020

Niška Banja postaje sve popularnija među turistima, a novim projektom je planirano ulaganje od 60 miliona dinara. Kako su ograničena putovanja u inostranstvo zbog situacija sa Korona virusom, akcenat se daje domaćim destinacijama i atrakcijama, pa se tako smatra da je ulaganje u ovaj projekat pun pogodak. U ovoj banji planirana je izgradnja veštačkog vodopada, ispod kog će se nalaziti kompleks od 10 bazena sa termalnom vodom.

Opširnije
Radovi na izgradnji Palate pravde se privode kraju

Radovi na izgradnji Palate pravde se privode kraju

18.09.2020

Izgradnja nove Palate pravde u Kragujevcu uveliko je u toku. Na površini od 2 hektara, koju je obezbedio grad Kragujevac biće sagrađena zgrada površine 25 000 kvadratnih metara, a ostatak će biti iskorišćen na infrastrukturu, izgradnju pristupnih saobraćajnica čija vrednost iznosi oko 57 miliona dinara. Ukupna vrednost radova procenjena je na 3 milijarde dinara.

Opširnije
Pametan stan – funkcionalnost i komfor modernog života

Pametan stan – funkcionalnost i komfor modernog života

25.08.2020

Do pre samo desetak godina pojmovi poput "pametan stan", "pametna kuća" ili "Internet inteligentnih uređaja" zvučali bi kao naučnofantastična priča rezervisana za daleku budućnost. Međutim, neverovatno brz tok razvoja tehnologije usmeren na povećanje funkcionalnosti, sigurnosti i praktičnosti stanovanja značajno je približio tu budućnost savremenom dobu.

Zahvaljujući velikom tehnološkom napretku danas je moguća kupovina nekretnine u kojoj uređaji rade za vas, po unapred utvrđenom scenariju koji ste vi kreirali i kojim, podrazumeva se, upravljate.

Opširnije
Izgradnja turističkog kompleksa na Žabljaku

Izgradnja turističkog kompleksa na Žabljaku

10.08.2020

Kineska kompanija, čiji je vlasnik Jing Džin sa sedištem u Crnoj Gori planira izgradnju velikog turističkog kompleksa na Žabljaku. Kako najavljuju crnogorsje Vijesti, kompanija "Galaxy Europe" je već započela izgradnju, a početkom aprila ove godine Ministarstvo razvoja i turizma je izdalo urbanističko-tehničke uslove, prema kojima će biti izgrađena i trafo stanica, kako bi se obezbedilo snabdevanje električnom energijom i započeli radovi.

Opširnije
Izgradnja jezera kod sela Nakovo

Izgradnja jezera kod sela Nakovo

05.08.2020

Očekuje se da selo Nakovo kod Kikinde do kraja sledeće godine dobije jezero, koje bi bilo deo sportsko-rekreativnog centra i koristilo udrženju ribolovaca. U blizini ovog sela nalazila se do skoro bara, koju Pokrajinska vlada planira da rekultiviše u cilju izgradnje jezera. Realizacija ovog projekta počela je pre dve godine, a jezero je skoro iskopano, ostalo je samo da se iskopa još manji deo kaže Milan Majstorović, predsednik opštine Nakovo. Za rekultivaciju postojeće bare izdvojeno je četiri miliona dinara, a do sada je ukupno uloženo oko 20 miliona dinara na čitavu zelenu oazu, u čijem centru je planirano ovo jezero. 

Opširnije
Novi most – obilaznica oko Novog Sada sa pristupnim saobraćajnicama

Novi most – obilaznica oko Novog Sada sa pristupnim saobraćajnicama

04.08.2020

Jedan od zanimljivih projekata planiran u skorijoj budućnosti je izgradnja mosta - obilaznice oko Novog Sada. Sa ciljem da se što pre počne sa realizacijom ovog projekta, oformljena je radna grupa sa bogatim iskustvom u realizaciji projekata na teritoriji naše zemlje i u regionu. Članovi ove grupe su kako profesori fakulteta iz relevantnih oblasti, tako i predstavnici Vlade Republike Srbije, kao i predstavnici Autonomne pokrajine Vojvodine. 

Opširnije
Novi fudbalski stadion u Bačkoj Topoli

Novi fudbalski stadion u Bačkoj Topoli

29.12.2020

U Bačkoj Topoli planirana je izgradnja fudbalskog stadiona FK TSC, koji će imati čak preko 4000 sedećih mesta. Površina ovog inženjerskog poduhvata iznosiće 5500 kvadratnih metara bez terena. Projektovanje stadiona započelo je jos 2017. godine, a zvanično otvaranje bi trebalo da bude sledeće fudbalske sezone. Ovaj objekat činiće centralni stadion, četiri pomoćna terena, kao i hoteli za smeštaj igrača i ostalih članova tima. 

Opširnije
Zelena arhitektura – ekološka i ekonomska budućnost gradnje

Zelena arhitektura – ekološka i ekonomska budućnost gradnje

13.07.2020

Urbani život današnjice, industrija, dizajn, gradnja objekata u kojima živimo - sve ovo pokazuje da je čovek direktno odgovoran za potrošnju mnogih prirodnih resursa naše planete. Rast i razvoj društvenih zajednica je nažalost negativno uticao na životnu sredinu. To je razlog zbog kog se poslednjih godina, pa i decenija, posebno govori o neophodnosti podizanja ekološke svesti kod čoveka.

Opširnije
Do stambenog kredita od sada sa 10% učešća

Do stambenog kredita od sada sa 10% učešća

14.06.2020
Narodna banka Srbije propisuje koji je udeo kredita koji novi kupci stana treba da izdvoje da bi se kredit odobrio. Do ovog trenutka, banke su bile u obavezi da izdaju kredite kod kojih je kredit iznosio maksimalno 80% od ukupne vrednosti nekretnine. To znači da je deo učešća do sada iznosio minimalno 20% od ukupne vrednosti nekretnine.
Opširnije
Efikasna prodaja nekretnina - vodeći
marketing kanali

Efikasna prodaja nekretnina - vodeći marketing kanali

08.06.2020
Kao i kod svakog drugog proizvoda ili usluge, i za prodaju nekretnina ključan je dobar marketing. Na tržištu nekretnina konkurencija je danas ogromna, postoji na stotine agencija i web platformi sa odličnom ponudom stanova, kuća i poslovnih prostora za prodaju ili izdavanje. Na tako razvijenom tržištu potrebno je uložiti mnogo truda i vremena da bi se održala konkurentnost.
Opširnije
Kako grejanje utiče na izbor stana prilikom kupovine?

Kako grejanje utiče na izbor stana prilikom kupovine?

07.05.2020
Grejanje je jedan od najvažnijih, a često i presudan faktor kada odlučujete koji stan ćete kupiti za svoju porodicu. Kupovinom stana u izgradnji možete uslovno uticati na vrstu grejanja u svom novom domu, te izabrati grejanje koje se čak razlikuje od vrste grejanja u stanu pored ili ispod vas. Ipak, retko ko se nađe u situaciji sa toliko izbora. Najčešći scenario prilikom kupovine nekretnine podrazumeva da pregledate stanove sa već ugrađenim grejanjem. U zavisnosti od kvadrature stana, termo i hidroizolacije, od toga da li se nalazi na sunčanoj strani zgrade i ulice, ali i od toga koliko novca možete izdvojiti da platite troškove, različite vrste grejanja mogu zadovoljiti vaše potrebe.
Opširnije
Uticaj korona virusa na cenu nekretnina u Srbiji

Uticaj korona virusa na cenu nekretnina u Srbiji

20.04.2020
Cene nekretnina u Srbiji nastavile su da rastu i u 2020 godini. Svi ekonomski pokazatelji podržavali su taj rast. Građevinarstvo je bio sektor sa najvećim rastom učešća u bruto domaćem proizvodu Srbije u 2019. Godini. Prosečne zarade su u 2019. godini porasle za 9,2% u odnosu na 2018. godinu. Značajan je i priliv novca iz inostranstva koji je u prošloj godini prema javnim podacima iznosio 15% ukupnog bruto domaćeg proizvoda Srbije. Sve je govorilo da će se nastaviti rast cena nekretnina i u ovoj godini ali sa znatnim manjim rastom nego što je to bio u proteklih nekoliko godina. Usporavanje rasta je očekivano usled činjenice da dolazi do usporavanja ekonomije na svetskom nivou, te da je dugi niz godina cena nekretnina stalno rasla u zemlji čija populacija konstatntno opada. Dakle, cene nekretnina su i pre početka 2020. godine bile pod blagim pritiskom. Neki su čak govorili da i da se radi o naduvanom balonu koji samo čeka trenutak kada će pući.
Opširnije
Pokrenuti indeksi cena nekretnina na nivou Beograda i Srbije

Pokrenuti indeksi cena nekretnina na nivou Beograda i Srbije

15.04.2020
Od ovog trenutka na našem sajtu je moguće praćenje indeksa cena nekretnina, kako na nivou Beograda tako i na nivou cele Srbijie. Indeks cena predstavlja kretanje prosečne cene kroz neki period vremena. Glavna uloga ovog indikatora jeste praćenje promena cena tokom vremena. Svrha indeksa nije da predstaviti trenutnu cenu već da prikaže kako se prosečna cena kretala tokom vremena.
Opširnije
Novogradnja ili stari stan –
koja je bolja opcija?

Novogradnja ili stari stan – koja je bolja opcija?

03.03.2020
Velika životna odluka kao što je kupovina stana rešiće vaše stambeno pitanje, ali je čitav taj proces takođe i izvor stresa i brojnih dilema. Kako izabrati najbolji stan za sebe i svoju porodicu? Kako uklopiti budžet sa kvadraturom, rasporedom prostorija, željenom lokacijom? Tu je, naravno, i veliko pitanje pred kojim se nađe svaki kupac nekretnina: da li da odabere novogradnju ili starogradnju? Zbog predrasuda da stanovi u novogradnji ne ispunjavaju najviše standarde kvaliteta gradnje, ali i onih da, sa druge strane, „staro nikada ne može biti kao novo“, istražili smo koje su sve prednosti i nedostaci novih i starih stanova.
Opširnije
Kako do stambenog kredita u
Srbiji?

Kako do stambenog kredita u Srbiji?

04.03.2020
Dugo planirate da kupite stan i obezbedite svoju porodicu. Štedite, istražujete tržište nekretnina, upoređujete cene, pažljivo birate lokaciju, kvadraturu stana, a kako vreme prolazi cene nekretnina rastu. Uz konstantno poskupljenje stanova, kako u prestonici, tako i u gradovima u unutrašnjosti, danas nije lako uštedeti dovoljno novca da bi se rešilo stambeno pitanje. Podizanje stambenog kredita tako dolazi kao pametan i logičan izbor.
Opširnije
Da li se cene nekretnina smanjuju tokom recesije?

Da li se cene nekretnina smanjuju tokom recesije?

15.10.2019
Često se postavlja pitanje da li je pametno ulaziti u kupovinu nekretnine za vreme recesije? Tokom poslednje recesije koja je počela još u 2007. godini pojedini investitori nekretnina se do danas nisu oporavili od ekonomskog kraha, jer je samo godinu dana kasnije od početka recesije došlo do velikog pada na tržištu nekretnina. U proteklih par godina, ekonomija je bila prilično stabilna i samo je bilo pitanje trenutka kada će doći do nove krize na tržištu, jer po zakonima ekonomije sve što neprekidno raste tokom godina, mora i da se koriguje, odnosno da opadne.
Opširnije
Servis za procenu vrednosti nekretnina

Servis za procenu vrednosti nekretnina

27.07.2019
Servis za procenu vrednosti nekretnina - Moja Nekretnina zvanino je dostupan od 01.07.2019. Godine. Zahvaljujući ovom servisu možete vrlo brzo doći do informacija o prosečnim cenama nekretnina u zavisnosti od lokacije, tipa objekta, opremljenosti, veličine i slično. Ukoliko kupujete nekretninu, na interaktivnoj mapi ovog servisa u samo nekoliko klikova dobijate prosečne cene.
Opširnije