Da li Rusi stvarno utiču na cene izdavanja u Srbiji?



Izvor slike: pixabay.com

Da li Rusi stvarno utiču na cene izdavanja u Srbiji?



Koliko Rusa stvarno dolazi u Beograd i Novi Sad?


Procene su da se od početka rata u Ukrajini u Srbiju doselilo oko 20.000 ljudi iz Rusije ali i Ukrajine. U pitanju su uglavnom oni čije se firme sele u Srbiju kako bi nastavili neometano poslovanje sa Evropskom unijom kao i oni čije mesto rada nije vezano za određenu lokaciju (tzv. digitalni nomadi). Pojedine agencije izjavile su da je došlo do skoka cene izdavanja kako u Beogradu tako i u Novom Sadu otežavajući na taj način lokalnom stanovništvu da obezbedi krov nad glavom po ionako visokim cenama koje konstantno rastu u poslednjih nekoliko godina.


Da li su cene nekrentina skočile otkad je počeo rat u Ukrajini?


Kada pogledamo cene izdavanja u Beogradu, možemo videti da se samo u aprilu mesecu beleži skok od +6,81% u odnosu na mart mesec a da je sredinom maja već zabeležen skok 2,14%. Kada je u pitanju Novi Sad, skok je nešto veći i iznosi skoro +7,42%. Međutim, cena izdavanja u ova dva grada je već neko vreme u porastu gde se u proteklih godinu dana beleži porast od preko 20%.

Kada je u pitanju izdavanje stanova, zaključak je da se može primetiti porast cena koji je najverovatnije uzrokovan dolaskom većeg broja stranaca s obzirom da se cena izdavanja smanjuje u proteklih nekoliko meseci pre početka rata

Kada se radi o prodaji stanova, ne može se reći da je dolazak Rusa i Ukrajinaca povećao cene nekretnina. U Beogradu je čak došlo i do pada cene kvadrata u prva četiri meseca što se ne može reći za Novi Sad.


Šta kaže google trend, nastavljaju li Rusi da dolaze u Srbiju?


Prema podacima Google Trend-a, alata koji govori o tome koliko se određene ključne reči pretražuju u Guglu, ako pogledamo pretragu za reč "Белград", može se videti da je vrhunac bio od 27. februara do 5. marta, kao i da je od tada interesovanje Rusa za Beograd u konstantnom opadanju. Na osnovu toga se može zaključiti da će se dolazak Rusa u Beograd i Novi Sad znatno smanjiti u narednim mesecima. Da li će to uticati i na visunu stanarine u Beogradu ostaje da se vidi.