Važnost dobre PVC stolarije za vaš dom



Izvor slike: pixabay.com

Važnost dobre PVC stolarije za vaš dom



Kada se useljavate u stan koji ste kupili (a koji je u starogradnji) ili kada želite da renovirate svoj stan, naročitu pažnju treba da obratite na PVC stolariju. Ovaj pojam objedinjuje sve ono što je potrebno, kako bi vaš stan bio toplotno, zvučno i bezbednosno zaštićen - prozori, vrata i dobra izolacija.

Dobra PVC stolarija je važna i zbog uštede energije, a samim tim i uštede novca.

Kada imate valjanu stolariju, gubitak toplote je minimalan (gotovo pa nikakav) dok je zvučna izolacija višestruko bolja u odnosu na to kada imate staru, najčešće drvenu, stolariju. Kako su se trendovi u uređivanju doma i stolariji menjali, tako je sve više postajalo jasno da su PVC i aluminijumska stolarija najbolje opcije kada je u pitanju odabir prozora, koji će štititi od buke, svetla i propuštanja toplote. Za drvo se, koje je ranije bilo standard u ugradnji prozora, roletni i vrata, retko ko odlučuje, s obzirom na to da su se PVC materijali pokazali kao izuzetno kvalitetni, postojani i dugotrajni.


Zašto je PVC stolarija dobra?

Za početak, veoma je jednostavna za održavanje. Lako je možete prebrisati mokrom ili suvom krpom (u zavisnosti od stanja u kojem se nalazi), a postoje i različita tečna sredstva za čišćenje PVC stolarije, a koja vam dodatno mogu olakšati posao održavanja. Dodatno, ova vrsta stolarije se ne prlja toliko lako, s obzirom na to da je materijal takav da se na njoj ne zadržava prevelika količina prljavštine, a ona koja se zadrži (uključujući i prašinu), lako se uklanja.

Još jedna važna karakteristika je ta da je otporna na različite vremenske prilike (ali i na neprilike), te nećete imati problema ukoliko se napolju dešava olujni vetar, obilne padavine kiše ili snega ili, pak, ukoliko su letnji dani isuviše topli.

PVC stolarija je poprilično teža za obijanje u odnosu na drvenu stolariju, te možete biti mirniji ukoliko ste ugradili ovaj vid stolarije. Bezbednosne rešetke, ojačanja, sigurnosne brave - sve ovo vam pomaže da budete sigurni u to da se u svom domu osećate sigurno u bilo koje doba dana i noći.

U situaciji kada, recimo, želite da prodate svoju nekretninu, na cenu koju ćete moći da tražite po kvadratnom metru, značajno će uticati to u kakvom je stanju stan, koliko je u njega ulagano i na koji način zadovoljava potrebe kupaca. Naravno da pored ovog postoje i drugi faktori, koji utiču na formiranje cene stana, ali su dobra termo i hidroizolacija faktori koji će vam (ukoliko su u potpunosti namireni) doneti osetno višu prodajnu cenu nekretnine.

Prozori napravljeni od ovih materijala sadrže više različitih komora, koje dođu kao višestruki (odbrambeni) slojevi, a koji pomažu toplotnoj i zvučnoj izolaciji, što je izuzetno bitno ukoliko živite na osunčanoj strani, te tokom lenjih dana nikako ne možete da rashladite svoj stan. Sa druge strane, ukoliko imate izuzetno bučan komšiluk, poništavanje buke će biti osetno zahvaljujući sistemu dihtovanja i izolovanja spoljašnjeg zvuka bilo koje vrste (komšiluk, saobraćaj, sirene, itd.). U trenutku kada zatvorite prozor, sva spoljašnja buka se smanjuje za dobrih 80 odsto, te nećete više imati utisak kao da ste uvek u centru zbivanja na ulici, igralištu, lokalnom kafiću ili klubu.

Jasno je da redovno održavanje stolarije dodatno pomaže u ovome, ali svakako ne morate isuviše brinuti kada su u pitanju ove vrste problema. Pored ovoga, otporna je i na udarce, oštećenja i krivljenje materijala. Ukoliko vam se zadesi da, prilikom luftiranja stana, izazovete promaju, a vaš prozor se zalupi, velika je verovatnoća da mu se ništa neće desiti, jer su sama konstrukcija krila, ali i stakla, izuzetno otporni i izdržljivi prilikom udaraca.

Cena PVC stolarije je prilično povoljnija od cene aluminijumske, te ćete često moći da nađete PVC prozore koji će biti duplo jeftiniji u odnosu na aluminijumske. U procesu renoviranja stana, ovo može biti odluka od presudne važnosti za to koliko ćete i šta još moći da obavite u vašem stanu, uzimajući u obzir razliku u ceni (i svačiji individualni budžet namenjen optimizaciji nekretnine).


Kako se PVC izdvaja u odnosu na druge materijale?

Izuzetno bitna karakteristika, koja je važna svima koji ulože novac u ugradnju PVC stolarije, jeste ta da ne može da istruli tako jednostavno kao drvo i znatno teže propada (naročito ukoliko se redovno održava). Drveni prozori obično ne reaguju dobro na visoke temperature i pojačane padavine, te, ukoliko je vaša drvena stolarija stara, možete se susresti sa problemom pojačanog i ubrzanog reagovanja materijala na ove vremenske uslove (drvo nabubri ukoliko je previše izloženo vodi, dok izuzetno jako sunce i visoke temperature čine da se materijal i boja oštećuju, a sami prozori postanu krti i teže funkcionišu pri otvaranju i zatvaranju).

Za potrebe PVC stolarije nije potrebno seći drveće, niti uništavati prirodu i stanište biljnih i životinjskih vrsta. Samim tim, ova vrsta stolarije mnogo više štiti životnu sredinu u odnosu na drvenu stolariju (za koju je neminovno sečenje drveća, sa kojim kasnije nije moguće učiniti ništa). PVC stolarija se može reciklirati i služiti kao pomoćni materijal prilikom pravljenja nove PVC stolarije. Ovde dodatno dolaze do izražaja energetska efikasnost i štednja energije i resursa. Jedna od najboljih karakteristika ovog materijala je ta što ne propušta toplotu, te se vaš stan neće preterano ugrejati, ali ni rashladiti, ukoliko posedujete prikladnu PVC stolariju. Ušteda toplotne energije je izuzetno bitna, te će stolarija osetno uticati na vaš kućni budžet. Energetska efikasnost PVC stolarije posebno dolazi do izražaja u zimskim danima, kada ćete, zapravo, osetiti koliko manje morate da dogrevate prostorije u odnosu na period kada ste imali staru stolariju, koja nije dobro dihtovala, a propuštala je i vazduh, vodu i hladnoću u vaš stan. PVC stolarija je toliko otporna na visoke temperature da, u slučaju da dođe do nekog požara, PVC neće biti toliko oštećen, jer je materijal samogasiv, a temperatura zapaljivosti iznosi 150 stepeni (što je značajno više od drveta), te ste sigurni da vaša PVC stolarija neće širiti vatru i uzrokovati dalja oštećenja u stanu, kao što je to slučaj sa drvetom. Ipak, morate imati na umu da prostorije u kojoj imate PVC stolariju morate često provetravati, jer će se stakla zamagliti usled kondenzacije, ukoliko to ne budete redovno radili. Sama kondenzacija povlači sa sobom dosta drugih problema, kao što su višak vlage u prostoru, pojava buđi, ali i pojava neprijatnog mirisa, koji se može „uvući“ u prostoriju, ako se ista ne provetrava redovno.

Kod ovog tipa stolarije možete računati i na to da će ista biti izuzetno otporna na mikroorganizme i insekte, te se oni neće previše zadržavati na njima. Ugradnja komarnika se, u praksi, pokazala kao izuzetno dobra ideja, jer isti filtrira veliki broj insekata, prljavštine i mikroorganizama, koji vam na dnevnom nivou prave probleme.


Koji su potencijalni nedostaci PVC stolarije?

Jasno je da ne postoji nijedan savršeni materijal, niti sirovina, koja će biti neuništiva, beskonačno dugovečna i primenljiva na sve okolnosti, uslove života i različite prostorije. Ovo je slučaj i sa PVC stolarijom. Postoje određeni omanji nedostaci, koji se više svode na mogućnost eksperimentisanja sa samim materijalom, nego na kvalitet finalnog proizvoda. Naravno, oni se ne odnose na ključne karakteristike i samu funkcionalnost, ali mogu uticati na opšti utisak o samoj stolariji ili uticati na kvalitet vašeg života.

Za početak, ukoliko je PVC stolarija isuviše dugo izložena jakoj sunčevoj svetlosti i UV zračenju, ona će početi da bledi ili da dobija određene žućkaste fleke. Ovo će dodatno biti izraženo, ukoliko vaše prozore i vrata ne održavate redovno propisanim sredstvima za čišćenje. Ovo umnogome zavisi od toga i kako je vaš stan pozicioniran (odnosno, prozori na vašem stanu) u odnosu na direktnu sunčevu svetlost u najtoplijim delovima dana. Baš se zbog ovoga najčešće i preporučuje bela boja PVC stolarije, upravo kako bi se uticaj UV zračenja što manje video na samim materijalima prozora ili vrata.

Iako je PVC stolarija nešto što se, kasnije, može reciklirati, određene stvari su ograničene u odnosu na druge materijale. Recimo, ukoliko u nekom trenutku budete želeli da promenite boju vaših PVC prozora, to nećete moći da učinite kao što ste mogli sa drvenim prozorima. PVC materijal je gladak i ne prima boju uopšte, kao što je to slučaj sa drvetom.

Morate voditi računa o tome kod koga kupujete PVC stolariju, ali i ko dolazi da vam istu ugradi. Naime, kao i za sve ostale usluge, i za ovu je važno prethodno se informisati, proveriti šta je sve dostupno na tržištu. Takođe, traženje mišljenja, saveta i preporuka od osoba koje su vam od poverenja se proporučuje u ovoj situaciji, upravo jer ćete tako saznati iz prve ruke sve ono što vam je bitno, a što možda niste znali, a da se tiče demontaže stare stolarije, montaže nove PVC stolarije, održavanja PVC materijala i slično.

Imajući u vidu sve prethodno navedene karakteristike, specifičnosti i napomene u vezi sa PVC stolarijom, važno je istaći da je ovo izuzetno povoljan, kvalitetan, moderan materijal i način da vaši prozori i vrata budu upotrebljivi dugi niz godina. Naravno, dosta toga će zavisiti i od vas, s obzirom na to da je vođenje računa o stolariji bitno (kako kroz redovno održavanje, tako i kroz izbegavanje bilo kakvih udaraca u vrata i prozore), kako istu ne biste morali da menjate ili reklamirate proizvođaču.