Kako kupiti najbolji nameštaj i tehniku za vaš stan?



Izvor slike: pixabay.com

Kako kupiti najbolji nameštaj i tehniku za vaš stan?



Većina nas se do sada susrela sa situacijom da mora da ide u kupovinu nameštaja, malih kućnih aparata, dekorativnih elemenata ili drugih kućnih potrepština. Nekima je to užitak, a nekima najveća noćna mora. Ipak, osim što je u pitanju nužnost kada se vodi domaćinstvo, ova aktivnost ne mora biti niti naporna, niti dosadna. Najvažnije je da se pre samog odlaska u kupovinu dobro informišete i da budete sigurni u svoju kupovinu, i kad je u pitanju ono što želite, i kad je u pitanju ono što nikako ne želite da kupite.

Gde se vlasnici nekretnina, najčešće, zbunjuju prilikom kupovine nameštaja? Isprva, nisu napravili plan kupovine. Šta to znači? Najpre bi valjalo jasno utvrditi šta vam je sve potrebno, te izdvojiti vreme, kako bi se išlo u potragu. Tome, eventualno, može da prethodi detaljna pretraga Interneta, tačnije, onlajn prezentacija salona nameštaja. Tom prilikom možete da steknete utisak šta se sve nudi u okviru jednog salona i koliko vam to (i da li uopšte) odgovara. Odlazak u obilazak salona, razgledavanje istih, procena i upoređivanje, mnogima predstavlja dosadan proces. Ipak, ukoliko želite kvalitetan nameštaj i tehniku, ovaj deo je nezaobilazan.

Na licu mesta, kada već znate šta je vašem domaćinstvu potrebno, valjalo bi razgovarati i sa zaposlenima salona, kako bi vam i oni, eventualno, dali neki svoj predlog. Imajte spremne dimenzije prostora i nekakvu ideju kojih dimenzija bi trebalo da bude nameštaj koji planirate da kupite. Napravićete sebi veliki problem ukoliko budete kupili određeni komad nameštaja, koji nikako, po dimenzijama, ne može da se uklopi u prostoriju kojoj je namenjen. Ovo je od izuzetne važnosti kada su u pitanju frižider, šporet, veš mašina ili sudopera. Ipak su ovo uređaji koji ne mogu baš bilo gde da budu smešteni, već su specijalizovani uređaji namenjeni konkretnim prostorijama (zbog svoje specifične namene).

Pronalaženje idealnog dušeka, dvoseda, ugaone garniture, zavesa, usisivača ili trpezarijskog stola može, isprva, delovati kao lak posao, jer, nije nikakav problem ući u prodavnicu i odabrati određeni uređaj ili komad nameštaja. Ipak, u praksi stvari funkcionišu malo drugačije. Mnogi ljudi nisu dovoljno upućeni u to šta jedan kvalitetan frižider ili televizor treba da ima, te se, većinski, oslanjaju na što nižu cenu. Takođe, mnogima su potrebni korisni saveti u vezi sa time kako da urede svoj dom. U ovom tekstu ćete dobiti sve neophodne preporuke, koje će vam poslužiti u praksi, kada se budete uputili u potragu za bilo čime što je potrebno vašem domaćinstvu.

Ukoliko niste sigurni šta bi trebalo da pitate ili koji bi odabir komada nameštaja ili tehnike bio najbolji za vas, preporučuju se dva različita saveta. Prvi je da sa sobom u kupovinu povedete nekoga ko sa istom ima više iskustva (i predznanja) od vas. Tako ćete moći da se oslonite na tuđe greške i savete, te naučite iz istih i za svoj dom obezbedite samo najkvalitetnije. Drugi savet je da uvek pitate zaposlene u prodavnicama nameštaja ili tehnike, opišete svoje potrebe, objasnite dimenzije prostora i jasno kažete kakav stil želite da postignete u svom stanu (kada je u pitanju nameštaj u različitim prostorijama).


Kako kupovati tehniku?

U slučaju da opremate stan od nule, kupovina kompletne tehnike je ozbiljan izdatak, te bi valjalo da unapred budete pripremljeni na finansijske rashode, koji sa time dolaze. Ukoliko niste dovoljno finansijski potkovani i spremni za ovaj trošak, napravite listu prioriteta i kupujte u skladu sa tim. Sve i da ne kupujete kompletnu tehniku za ceo stan, valjalo bi da postupate taktički, a da novac trošite u skladu sa vašim realnim potrebama.

Za početak, kada krenete u obilazak salona, fokusirajte se na ono zbog čega ste pošli u kupovinu. Nemojte dozvoliti sebi da vam privuku pažnju brojne promotivne ponude za uređaje koji vam uopšte nisu potrebni, a da zanemarite kupovinu onoga zbog čega ste uopšte i došli.

Budite realni u svojim očekivanjima, jer je odnos cene i kvaliteta popričično realan, kada je u pitanju tehnika. Ukoliko budete odlučili da kupite najjeftiniji televizor na tržištu, možda nećete imati najbolje pogodnosti i kvalitet kao kada kupujete robu srednje ili više klase. Takođe, imajte na umu da se tehnika kupuje na duže staze, te da će vam biti bitno da svoj novac uložite u nešto što se neće pokvariti ili propasti u roku od dve godine (koliko obično traju garancije na proizvode).

Ukoliko ste u mogućnosti, gledajte da sve kupite na jednom mestu, jer će vam se tako najbolje isplatiti, što oko dostave, što zbog organizacije, plaćanja, ali i vođenja evidencije o računima i garancijama za sve proizvode. Nikako nemojte brzati sa kupovinom tehnike, s obzirom na to da je, ipak, u pitanju ozbiljna investitija u nešto, što bi trebalo da vas služi popriličan broj godina. Istražite onlajn prezentacije prodavnica tehnike, upoređujte cene u različitim prodavnicama i vodite evidenciju o tome gde ste šta pronašli. Obavezno, obilazeći prodavnice, isprobajte uređaje, detaljno pogledajte kakve sve komponente sadrži frižider koji želite da kupite, proverite kakav je kvalitet kutije za posteljinu dvoseda ili troseda koji kupujete za vašu dnevnu ili spavaću

sobu.

Često će, u različitim prodavnicama tehnike, isti uređaji imati različite cene, bilo zbog akcijskih ponuda, bilo zbog dobavljača, ili zato što svoje maloprodajne cene formiraju na različite načine. Redovno pratite raznolike akcijske ponude, popuste i posebne promocije i pogodnosti, koje uvek postoje u većini prodavnica tehnike. U situaciji kada se određeni uređaj nudi po posebnoj, akcijskoj ceni, možete uštedeti osetnu količinu novca, koju kasnije možete upotrebiti za kupovinu nekog drugog uređaja. Pri kupovini tehnike je važno biti taktičan, organizovan, praktičan i dosetljiv, te osluškivati same ponude, imajući u vidu i sopstvene potrebe, a sve to u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima.

Pitajte za dodatne pogodnosti, kao što su iznošenje starih uređaja i nameštaja, demontaža stare i montaža nove klime, aspiratora ili sličnih uređaja. Često će, u određenim salonima tehnike, biti različitih akcija i mogućnosti iskorišćavanja istih uz plaćanje računa na veliki broj mesečnih rata.

Ujedno, pratite i društvene mreže različitih prodavnica, jer će se tamo naći posebne akcije, bonus kodovi sa popustima na određene artikle ili ceo asortiman.


Šta je važno prilikom odabira nameštaja?

Kada se odlučite na korak opremanja novog stana ili promene već postojećeg, dotrajalog i starog, nameštaja, morate napraviti kalkulaciju, što po pitanju finansija, što po pitanju dimenzija prostorija za koje kupujete nameštaj. Imajte na umu da udobnost uvek treba da bude na prvom mestu, a ne moderni dizajn ili bilo koji aktuelni trend.

Kvalitetan material je od izuzetne važnosti, jer vaš užitak, udobnost i komfor zavise od toga. Naravno, za kvalitetnije, postojanije i bolje materijale ćete morati da date i više novca, ali, ujedno, nećete morati da razmišljate o tome da li ćete kroz nekoliko godina morati da kupujete nov nameštaj iznova. Upravo zato je najbolje da studiozno obilazite salone, čitate deklaracije (koje stoje uz same komade nameštaja u salonima, a na kojima, osim cene, postoje i dodatne informacije u vezi sa materijalom i dostupnim bojama).

Kvalitet i postojanost drveta i metalne konstrukcije su osnov za dugotrajnost nameštaja, bilo da uzimate celu garnituru za dnevnu sobu, krevet za spavaću sobu, trpezarijski sto ili ormane u koje ćete odlagati svoju garderobu. Posebno obratite pažnju na to od kojeg je drveta pravljena polica koju birate (ili radni sto), da li je kombinovano više rezličitih vrsta materijala, ali i kako vam sama struktura nameštaja deluje.

Nekada nameštaj koji pronađete u salonima, jednostavno, nije po vašoj meri ili nije u skladu sa vašim ukusom, stilom ili prema potrebama vašeg doma. U tom trenutku, neki se odlučuju za pravljenje nameštaja po meri, koji mogu, u dogovoru sa majstorima i dizajnerima, stvoriti prema sopstvenim dimenzijama, uz dodeljivanje ili oduzimanje bilo kojih elemenata, ali i uz korišćenje bilo kod materijala i dezena koji žele (za koji majstor, naravno, kaže da je pogodan za konkretan komad nameštaja). Imajte na umu da, ma koliko god više slobode imali u oblikovanju nameštaja po meri, ne možete ići suprotno onome što kaže sam masjtor koji pravi nameštaj. S obzirom na količinu iskustva, oni će uvek moći da vam preporuče koje je najbolje rešenje za vas

i šta će vam pružiti najbolji odnos cene i kvaliteta. Stari, ali upotrebljivi, nameštaj je moguće retapacirati i od njega stvoriti nov komad nameštaja.

Naravno, podrazumeva se da konstrukcija fotelje, kreveta ili garniture nije uništena. Većina nas uglavnom odustane od pohabanog nameštaja, te ga se reši kada se material iscepa ili izbledi. Ono što mnogima od nas ne pada na pamet jeste mogućnost da se stari, uništeni material skine i zameni novim (možda i modernijeg dezena, druge boje, uz dodavanje dezeniranih jastuka). Već ovime možete svom prostoru udahnuti novu energiju i nastavite da koristite nameštaj koji vam je i do tada služio, sada u novom ruhu.

Ovo važi i za stare stolove, komode, police i ormane. Uz parče šmirgle i malo boje, možete u potpunosti promeniti izgled pohabanog nameštaja i pretvoriti ga u novi, sveže lakovani i sjajni komad, koji će delovati kao da je tek kupljen u salonu nameštaja.

Velikoj većini kupaca je vizuelni doživljaj svakako bitan, ali nipošto ne bi trebalo da bude najvažniji prilikom odabira nameštaja i uređaja. Takođe, jasno je da su cene bitan faktor prilikom odlučivanja za određeni komad nameštaj ili uređaj za vaše domaćinstvo. Ipak, nikako ne bi trebalo da štedite novac na uštrb kvaliteta, upravo jer će vam se ta odluka, pre ili kasnije, obiti o glavu, te ćete biti primorani da ponavljate ceo proces kupovine nameštaja ili tehnike.