Uređivanje doma - hobi ili čitava nauka?Izvor slike: pixabay.com

Uređivanje doma - hobi ili čitava nauka?Svesni smo koliko je renoviranje ili uređivanje već renoviranog doma posao bez kraja. Taman kada pomislite da ste završili, pojavi se nešto novo. Detalji, cveće, boje, manjak sunca, višak vlage.

U zavisnosti od kvadrature, broja članovima porodice, ali i individualnih potreba i ideja, svaki dom može biti dobro opremljen i za to nije potrebno čitavo malo bogatstvo. Bilo da vas interesuju detalji, minimalizam, osećaj ušuškanosti ili, pak, moderni dizajn, možete uklopiti svoje želje sa idejama dostupnim na tržištu.

Ako težite minimalizmu, neophodno je da se odlučite šta je to što vam je zaista neophodno i bez čega ne možete. Osnovni nameštaj, poneki detalj i, najverovatnije, dosta prirodnog osvetljenja. Vlasnici domova opremljenih u minimalističkom stilu uglavnom ne eksperimentišu kada su u pitanju boja zidova, oblici i veličina nameštaja, kao ni bilo koja vrsta nefunkcionalnih predmeta. Oni se uglavnom okreću industrijskom dizajnu, nameštaju četvrtastih oblika i što manjem broju komada koji odvlače pažnju ili narušavaju mir minimalizma. Ovakav vid organizacije prostora podrazumeva jasne linije nameštaja i kuhinjskih elemenata, zidove svetljih, najčešće belih boja. Svakako, vlasnici nekretnina koji teže minimalizmu ne žele dodatne troškole, poput previse čestog krečenja ili menjanja osvetljenja, te se savetuje otvoreni raspored jednostavnog i funkcionalnog nameštaja, koji će služiti užitku, ali i odmoru.Ako, sa druge strane, ipak želite da vaša kuća ili stan budu uređeni detaljno i modernije, uz koristan nameštaj i veliki broj detalja, onda imate više opcija na raspolaganju. Naime, neophodno je povesti računa o odabiru garniture namenjenoj dnevnom boravku, tepiha, multifunkcionalnih stolova, detalja, poput taburea, slika, podne rasvete, sobnih biljaka, polica namenjenih skladištenju knjiga, različitih figurica ili, pak električnih uređaja, kao što su televizor ili muzički uređaj. Svakako, i ovaj vid uređivanja doma podrazumeva dobro planiranje i organizaciju, kako ne bi delovalo da je nameštaj samo spušten bilo gde i bez ikakvog reda. Nekad je bolje isprobati više različitih pozicija za određeni komad nameštaja ili kombinaciju različitih detalja, koji bi otvorili određeni ugao.

Kada je u pitanju kuhinja, neophodno je voditi računa o više različitih stvari - viseći i izuzetno funkcionalni kuhinjski elementi, police, električni uređaji (frižider, šporet, apparat za kafu, odabir između ravne ploče ili klasičnih ringli, mašina za pranje posuđa, aspirator), ukoliko postoji mogućnost, postojanje kuhinjskog ostrva, koje bi služilo kao radni deo u pripremi obroka, kao i postojanje šanka sa barskim stolicama.

Kupatilo je česta oaza mira, odmora i užitka mnogima, te bi posebnu pažnju trebalo obratiti na isto. Od odabira pločica, preko odluke o ugradnji kade ili tuš kabine (u zavisnosti od kvadrature kupatila, ali i oblika istog), preko odabira običnog ili protočnog bojlera, savršenog ogledala, ali i osvetljenja kupatila. Takođe, funkcionalnost u organizaciji svih proizvoda koji se drže u kupatilu je izuzetno važna. Zato bi valjalo odabrati i prave elemente namenjene skladištenju proizvoda, koji su u skladu sa estetikom kupatila, ali i samom kvadraturom.

Svi oni koji imaju tu sreću da u okviru svoje nekretnine poseduju terasu, znaju koliki je to užitak, naročito prilikom toplih prolećnih i letnjih dana. Ipak, terasu bi valjalo opremiti tako da se iskoristi njen pun potencijal. Od odabira stola i stolica ili, pak, ljuljaške (ukoliko za istu postoji prostor na terasi), odabira ukrasnog saksijskog cveća, ali i ukrasnog ili ambijentalnog osvetljenja na terasi, sve ovo predstavlja niz odluka koje se stavljaju pred vlasnike stanova koji žele da u potpunosti iskoriste funkcionalnost svoje terase.

Opremanje i uređivanje stana jeste kompleksan, ali i posao koji mnogima pruža užitak. Svi navedeni stilovi, detalji na koje bi valjalo obratiti pažnju, ali i poteškoće u opremanju doma, predstavljaju nešto na šta bi valjalo obratiti pažnju. Uvek se savetuje da se sa uređenjem doma ne žuri, već da se to radi postepeno, uz detaljan obilazak salona nameštaja, prodavnica u kojima se mogu pronaći dekorativne stvari, ali i ostali saloni namenjeni opremanju doma. Jedino tako možete sebi obezbedini finalni proizvod kojim ćete biti zadovoljni na duže staze.