Iznajmiti namešten ili prazan stan - pitanje je sad?



Izvor slike: pixabay.com

Iznajmiti namešten ili prazan stan - pitanje je sad?



U situaciji kada odlučite da se na neki način odvojite od ostatka porodice i osamostalite (bilo da je zbog studiranja, posla u drugom gradu ili, jednostavno, želje za započinjanjem života nezavisnog od porodice), pojavljuje se potreba za iznajmljivanjem nekretnine. U momentu kada se odlučite da iznajmite stan na lokaciji koja vam odgovara, nailazite na večitu nedoumicu - da li je bolje odabrati stan koji već poseduje nameštaj (kakav-takav) ili, ipak, iznajmiti prazan stan i onda ga opremiti po sopstvenim željama i ukusu? I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i nedostatke. U zavisnosti od vaših želja, potreba, ali i dužine perioda zadržavanja u konkretnom stanu, zavisiće i konačna odluka koja se tiče opremljenosti stana.

Ukoliko se odlučite za namešten stan, znate da ste obezbeđeni kada su u pitanju stvari koje su vam najneophodnije - krevet, kuhinjski sto, stolice, bela tehnika, opremljeno kupatilo i kuhinja. Veći deo stanova koji se mogu pronaći na oglasima za iznajmljivanje su upravo namešteni, jer je praksa pokazala da su traženiji. Osim toga, zakupcima je tako lakše, jer ne moraju da idu u potragu za nameštajem, koji će biti namenjen stanu koji nije njihov i koji će, pre ili kasnije, morati da iznesu napolje. Ovo je naročito bitno studentima, koji često ne žele da se bave nameštanjem stana ili, sa druge strane, parovima sa malom decom, koji nisu u prilici da tragaju za nameštajem i čekaju nedelje ili mesece za dostavljanje istog.

Prilikom useljivanja u već opremljen stan, znate da nećete imati stres oko biranja, naručivanja, dopremanja i uređivanja samog stana nameštajem. Činjenica je da je sam proces selidbe, promene mesta boravka (naročito ukoliko to u datom trenutku radite po prvi put), dovoljno stresan proces. Sam proces useljavanja je daleko lakši kada ne morate da zovete službe za selidbe i bavite se nameštanjem nameštaja (i potencijalnim pravljenjem štete prilikom unošenja nameštaja u stan, koja će vam odneti depozit). Takođe, imajte na umu da se namešteni stanovi brže izdaju, ali se i izdaju po višim cenama.

Ako, ipak, odlučite da iznajmite prazan stan ili stan sa minimalnim i/ili najosnovnijim uređajima, budite svesni da je pred vama duži i stresniji proces do momenta kada budete mogli da se odmorite u svom novom domu. Prazni stanovi su ređi na tržištu iznajmljivanja nekretnina i procena je da je, otprilike, svaki deseti stan nenamešten. Kada je u pitanju cena, nenamešten stan ćete platiti negde jednu petinu jeftinije nego potpuno opremljen stan. Ipak, potrebno je da u taj isti stan donesete svoj nameštaj, koji ume da bude ozbiljna investicija, za koju je, između ostalog, potrebno vreme.

Nekim ljudima nije prijatno da koriste stvari za koje znaju da su koristili mnogi pre njih, poput kreveta na kojem spavaju, šporet na kojem spremaju hranu. Ne samo zbog vlasništva, već zbog nesigurnog načina korišćenja i održavanja nameštaja ili bele tehnike. Osećaj koji imate kada negde živite je izuzetno važan. Da li ćete se na kraju dana osećati prijatno u stanu u kojem živite ili ne, može zavisiti upravo od nameštaja koji vam taj osećaj pruža. Sa druge strane, nekim ljudima nije bitan nameštaj, jer ne planiraju da žive u tom stanu duži vremenski period, vole minimalizam ili, jednostavno, nisu u mogućnosti da izdvoje veliku sumu novca na opremanje celog stana, već će kupiti samo ono najosnovnije.

U zavisnosti od potreba, želja, ali i budžeta zakupca zavisi za koju će se opciju odlučiti. Ne bi trebalo izgubiti iz vida i da su važni faktori prilikom iznajmljivanja stana lokacija stana, cena zakupa, sprat na kojem se stan nalazi, (ne)posedovanje lifta i terase. Svakako, tržište nudi opcije i rešenje i za jedne i za druge, samo je važno biti uporan i istrajan u potrazi za stanom koji će biti baš po vašoj meri.