Kako pronaći stan za iznajmljivanje?



Izvor slike: pixabay.com

Kako pronaći stan za iznajmljivanje?



U idealnom slučaju kada tražite stan za iznajmljivanje imate dovoljno vremena za pretragu i selidbu. Možete da pregledate oglase, upoređujete cene i razmišljate da li vam neka lokacija odgovara više ili manje.

Međutim, kada se treba brzo ili iznenada preseliiti, pronaći dobar stan može biti pravi izazov. Možda ste dobili premeštaj ili unapređenje u firmi koje podrazumeva život u drugom gradu? Trenutni stanodavac vam je dao hitni otkazni rok jer je pronašao kupca za stan u kome živite? Postoji mnogo razloga koji zahtevaju da delate što brže i pronađete novi stan.

Kako da pronađete nekretninu koja vam po svemu odgovara, a pritom nema previsoku cenu kirije? Pročitajte!


Istražite oglase na pouzdanoj platformi za izdavanje nekretnina

Bez obzira na to koliko malo vremena imate na raspolaganju, posvetite ga istraživanju tržišta nekretnina. Vrlo je verovatno da nećete imati mesece (možda čak ni nedelje) za detaljnu pretragu stanova. Zbog toga je važno da se fokusirate na oglase na pouzdanoj platformi za izdavanje nekretnina.

Servis koji ima veliku ponudu stanova za izdavanje treba da ima i odgovarajuće filtere koji će ubrzati i pojednostaviti pretragu. Označite da li vam treba veliki ili mali stan, odnosno kvadraturu, zatim strukturu – garsonjera, jednosoban, dvosoban, trosoban stan. Odredite koja lokacija vam odgovara, kakvo grejanje želite u stanu itd. Izaberite raspon cena, stanove u novogradnji ili starogradnji, nameštene ili prazne, sa ili bez terase i slično.

Prilikom pretrage imajte na umu sledeće faktore:


Budžet – koliko ste spremni da platite stanarinu?

Ako već živite u iznajmljenom stanu, onda znate otprilike kako se trenutna kirija uklapa u vaš kućni budžet. Traženje novog stana je prilika da redefinišete svoje finansijske mogućnosti i razmislite o tome da li možda možete priuštiti veći, skuplji stan? Takođe, ako ste dosad imali poteškoća da izađete sa svim troškovima na kraj, vreme je da pređete u stan čiji zakup manje košta.

Ne zaboravite da vas pored stanarine očekuju i drugi rashodi – imaćete troškove selidbe, parkiranja, kao i ostale svakodnevne troškove, kao i dosad. Odredite svoj budžet pametno, tako da ne premašite svoje granice.


Suzite izbor na nekoliko lokacija

Možda nećete biti u prilici da birate grad u koji se selite, ali svakako imate mogućnost da pretragu stanova sebi olakšate tako što ćete pregledati oglase za par kvartova. Kako lokacija treba da zadovolji vaše životne potrebe, obratite pažnju na blizinu vašeg radnog mesta, na raspoložive opcije prevoza i najbliže prodavnice.

Proverite naselja koja imaju veliku gustinu nekretnina za iznajmljivanje. Pretražite krajeve u kojima se nalaze veliki stambeni kompleksi i višespratnice. Primera radi, stambeni blokovi na Novom Beogradu mogu biti idealno mesto za život u prestonici, a obično imaju više slobodnih stanova – zbog blizine Studentskog grada, velikog broja firmi itd. Međutim, ukoliko pogledate izdavanje stanova u Zemunu možete videti da se tu može pronaći veliki izbor stanova po nešto nižim cenama nego na Novom Beogradu.


Lista željenih karakteristika stana

Kada se selite u poslednji čas pravljenje liste željenih karakteristika stana može delovati kao gubljenje vremena. Međutim, upravo ovim jednostavnim popisom možete da uštedite svoje dragoceno vreme i pregledate samo one oglase za stan koji vam zaista odgovaraju. Razmislite dobro koji su vam faktori najvažniji – velika kuhinja ili kupatilo, dve spavaće sobe, parking mesto ili garaža, blizina prodavnica, restorana, mesta za zabavu i javnog prevoza.

Najbolje je da ovu listu podelite na tri dela određujući bez kojih funkcija ne možete, zatim karakteristika koje stan može ali ne mora da ima, kao i onih koje stambeni prostor ne mora da poseduje. Dobićete vrhunski vodič za pronalaženje stana – nećete trošiti vreme na obilazak stanova koji ne zadovoljava vaše potrebe, afinitete, a ni finansijske mogućnosti.


Obilazak stanova

Pošto vođeni listom suzite pretragu na nekoliko stanova na potencijalnim lokacijama, vreme je da krenete u obilazak. Koliko god stan u oglasu delovao primamljivo, nije isključeno da se vaš utisak drastično promeni kad ga vidite uživo. Možda su vas oduševile fotografije stana, ali imajte na umu da ih je verovatno snimio profesionalac koji zna kako da pozicionira kameru i pusti pravu količinu svetlosti da bi mesto izgledalo veće, čistije ili svetlije nego što zaista jeste.

Ukoliko je to moguće i vreme vam dozvoljava, pogledajte lično što više nekretnina. Prilikom pregledanja pripremite što više pitanja za agenta ili vlasnika stana:

  • da li su svi kućni aparati u stanu ispravni?
  • da li su instalacije u redu – vodovodne cevi, kanalizacija, struja?
  • koliki su prosečni mesečni računi za vodu, struju, centralno grejanje?
  • kakvo je stanje nameštaja i stolarije?
  • da li su se u stanu ranije pojavljivale štetočine?
  • da li stanodavac ima neka očekivanja, pravila (primera radi, da li je dozvoljeno držanje ljubimaca,
  • pušenje i sl.)

Ujedno, pregledajte stan detaljno naročito pazeći da li su kuhinja i kupatilo dovoljno veliki, šta je sve dostupno od uređaja, kao i da li ima dovoljno prostora za odlaganje vaših stvari. Proverite kakav je pritisak vode na tušu i vodokotliću (posebno na višim spratovima).

Procenite da li ima puno prirodnog svetla u stanu, kakav je pogled s prozora ili terase. Razmislite da li će vam odgovarati postojeći nameštaj i uopšte uzev, koliko je stan funkcionalan. Neke od stvari koje morate proveriti jeste da li imate dobar signal na telefonu i internet. Dok ste u stanu obavezno se neko vreme utišajte i primirite i osluškujete – da li čujete komšije iz susednog stana? Ako imate osećaj da se šetaju kroz vaš stan, onda je jasno da zvučna izolacija nije dobro urađena.

Veliko je i svakako pitanje o parkingu. Da li zakup stana podrazumeva i zakup parking mesta? Šta ako imate goste, gde će se oni parkirati?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da donesete odluku. S obzirom da ćete potpisati ugovor o zakupu verovatno na duži period (npr. godinu dana), nemojte ishitreno odlučivati. Verujte svom instinktu i izaberite stan koji vam najviše odgovara.


Dobra organizacija kao put do idealnog stana

Kada pogledate nekoliko stanova, može se desiti da pomešate njihove karakteristike ili da počnu svi da vam deluju slično. Da se ne biste nepotrebno nervirali, pokušajte da pratite sve detalje koristeći tabelu. Upišite svaki važan podatak – gde su pogodne cene iznajmljivanja, koliki su iznosi depozita, kontakt informacije itd.

U tabeli možete pratiti da li ste posetili stan ili tek treba da idete u obilazak. Beleške o glavnim karakteristikama stambenog prostora dragocen su resurs kada nemate mnogo vremena za pretragu nekretnina. Na kraju, uz ove informacije možete biti sigurni da je izbor stana koji iznajmljujete ne samo promišljen, već i najbolji mogući spram vaših okolnosti.