Kako grejanje utiče na izbor stana prilikom kupovine?



Izvor slike: pixabay.com

Kako grejanje utiče na izbor stana prilikom kupovine?



Grejanje je jedan od najvažnijih, a često i presudan faktor kada odlučujete koji stan ćete kupiti za svoju porodicu. Kupovinom stana u izgradnji možete uslovno uticati na vrstu grejanja u svom novom domu, te izabrati grejanje koje se čak razlikuje od vrste grejanja u stanu pored ili ispod vas.

Ipak, retko ko se nađe u situaciji sa toliko izbora. Najčešći scenario prilikom kupovine nekretnine podrazumeva da pregledate stanove sa već ugrađenim grejanjem. U zavisnosti od kvadrature stana, termo i hidroizolacije, od toga da li se nalazi na sunčanoj strani zgrade i ulice, ali i od toga koliko novca možete izdvojiti da platite troškove, različite vrste grejanja mogu zadovoljiti vaše potrebe.

Stanovi sa centralnim grejanjem

Za sve one koji vole da im je u celom stanu jednako toplo, počev od kuhinje, preko dnevnog boravka i spavaće sobe do kupatila, centralno grejanje je odličan izbor. Ujednačena temperatura u celom stanu je glavna karakteristika ovog tipa grejanja. Centralno grejanje nosi taj naziv jer se toplotna energija proizvodi u centralnoj jedinici sistema, a odatle sprovodi do grejnih tela, odnosno radijatora. U zavisnosti od vrste ogreva koji se koristi za proizvodnju toplote, centralno grejanje može biti na struju, gas, na tečna ili čvrsta goriva.

Treba razlikovati centralno grejanje kada ste priključeni na gradsku toplanu od onog kada se centralni kotao nalazi u samoj zgradi. U ovom drugom slučaju govorimo o etažnom grejanju.

Dobra strana kupovine stana sa centralnim grejanjem jeste ta što ne morate da mislite na održavanje sistema, nema loženja, pripreme ogreva, kao ni nepredviđenih ili dodatnih troškova. Cena usluge grejanja je uvek ista. Međutim, upravo u ovome se ogleda i njegova glavna mana. Bez obzira na to koje je doba godine, račun za grejanje morate platiti. Dakle, kako u zimskim, tako i u letnjim mesecima, bez izuzetka. U Beogradu cena usluge grejanja iznosi 119, 39 dinara po kvadratnom metru i ista je za sve stambene jedinice. To znači da će za stan od 50 kvadrata račun za grejanje biti 5.969,50 dinara.

Na ovaj način, nemate mogućnost kontrolisanja grejanja u stanu, kao ni računa koji plaćate. Zavisite od gradske toplane, koja grejanje uključuje u 6h i isključuje u 22h. Ukoliko dođe do kvara, takođe ne postoji način da na to utičete. Naravno, račun za Infostan je veći za stanove veće kvadrature. Tako da kupovina velikog stana sa centralnim grejanjem, bez obzira na cenu kvadrata, možda za vas neće biti najpovoljnija opcija na tržištu.

Stanovi sa etažnim grejanjem

Etažno grejanje u stanu znači ujednačenu temperaturu u svim prostorijama, ali sa mogućnošću samostalnog upravljanja sistemom. Kada se kotao, odnosno centralna jedinica, nalazi u samoj stambenoj zgradi, to vam pruža potpunu kontrolu nad tim kada će grejanje biti uključeno, a kada isključeno. Ovo se odnosi kako na doba dana, tako i na doba godine kada se grejete, ali i na stepen temperature u sobama. Zahvaljujući posebnim regulatorima koji se postavljaju na radijatore, možete prilagoditi toplotu za svaku pojedinačnu prostoriju.

Ukoliko je u zgradi ugrađen elektro kotao, onda zaista dobijate grejanje na dugme: odličan kvalitet usluge uz minimalan trud.

Kolika je potrošnja?

Stanovi sa ovom vrstom grejanja su sve popularniji na tržištu nekretnina, pogotovo zbog troškova. Za razliku od centralnog grejanja priključenog na toplanu, ovde ne morate plaćati visoke račune tokom cele godine, već samo u mesecima kada koristite uslugu, i to onoliko koliko realno potrošite. Potrošnju će u velikoj meri odrediti i jačina kotla, naročito kada govorimo o grejanju na čvsta goriva.

Mnogi tvrde da se grejanje na struju najviše isplati, pa tako za stan manje kvadrature (45 – 55 kvadratnih metara) treba izdvojiti od 4.500 do 6.000 dinara mesečno. Ekonomična varijanta je i grejanje na gas. Prema zvaničnom cenovniku "Srbijagasa", kubik prirodnog gasa košta 32,28 dinara. I u ovom slučaju račun za grejanje se ispostavlja samo u periodu kada se stan greje.

Ukoliko je ugrađen kotao na drva, ugalj ili pelet, onda imate obavezu više – da obezbedite ogrev pre početka grejne sezone. U zavisnosti od količine i kvaliteta drveta, kubni metar košta od 4.000 dinara pa naviše. Tako da vas jedna grejna sezona za stan od 50 kvadrata može koštati oko 50.000 dinara.

Sličan iznos treba pripremiti i ako je reč o grejanju na ugalj. Cena najjeftinijeg uglja lignita iznosi oko 7.500 dinara po toni, dok je kvalitetniji ugalj skuplji. Primera radi, ruski kameni ugalj košta oko 22.000 dinara po toni. Večina potrošača se opredeljuje za kombinaciju grejanja drvo-ugalj, te tako grejanje plati do 60. 000 dinara godišnje.

Poslednjih godina je sve popularnije grejanje na pelet. Cena ovog čvrstog goriva na domaćem tržištu kreće se od 23.000 do 25.000 dinara po toni. Procenjuje se da su za stan od 50 kvadrata dovoljne dve do tri tone za jednu grejnu sezonu. Naravno, na potrošnju će uticati izolacija nekretnine, stanje u kom se nalazi stolarija, temperatura koja se postiže u prostorijama i slično.

Troškovi ugradnje

Za one koji uvode etažno grejanje, početno ulaganje može biti značajno, ali na duge staze isplativo. U zavisnosti od jačine kotla, vrste energenta, broja grejnih tela, kao i proizođača, instalacija etažnog grejanja može vas koštati više od 300.000 dinara.

Cene kotlova kreću se od 60.000 do 310.000 dinara, a najjeftiniji radijatori koštaju oko 700 dinara. Najskuplji su kotlovi na pelet. Međutim, ukoliko već imate kotao na drva, ne morate kupiti i ugraditi novi kotao da biste prešli sa grejanja na drva i ugalj na ovu vrstu čvrstog goriva. Kod većine postojećih kotlova postoji mogućnost nadogradnje gorionikom za pelet. Ovo je primamljiva opcija, jer u zavisnosti od cene ogreva možete izabrati povoljniju varijantu svake godine.

Zbog toga se može reći da je kupovina nekretnine sa etažnim grejanjem povoljnija opcija od kupovine nekretnine sa centralnim grejanjem.

Stanovi sa TA pećima

Kupovina stana koji se greje na TA peć je pametna odluka ukoliko je vaš izbor manji stan u zgradi starogradnje. Opšta karakteristika stambenih jedinica građenih 70-ih i 80-ih godina prošlog veka jesu debeli zidovi od cigala, koji garantuju odličnu izolaciju. Međutim, termoakumulacione peći nose epitet velikog potrošača, te možda nisu najbolja opcija ukoliko kupujete stan veće kvadrature.

Takođe, TA peći imaju, poput drugih manjih električnih grejalica, moć da zagreju uglavnom jednu, eventualno dve manje prostorije. U većim stanovima je gotovo nemoguće da u svim sobama bude jednako toplo.

Ljudi se odlučuju za ovu vrstu grejanja najčešće zbog toga što nema velikih početnih ulaganja kao kod etažnog ili podnog grejanja, na primer. Cena TA peći zavisi od njene jačine i proizvođača, a kreće se od 33.000 do 80.000 dinara.

Uz pravilno regulisanje temperature na termostatu i noćno punjenje peći po jeftinoj tarifi, ova vrsta grejanja ne mora da bude veliki trošak. Za celu grejnu sezonu u proseku ćete platiti oko 48.000 dinara. Ipak, ukoliko ima potrebe da se peć u toku dana dopunjuje, to već može značiti dosta veći račun za struju.

Stanovi sa podnim grejanjem

Premda se donedavno podno grejanje smatralo luksuzom, na domaćem tržištu je sve više stambenih zgrada u novogradnji u kojima je ugrađen upravo ovaj sistem zagrevanja stanova. Za osobe sa istančanim ukusom i smislom za estetiku ovo je odlična opcija, jer podrazumeva stan bez grejnih tela – nema vidljivih cevi, ni radijatora, a dobijate ujednačenu temperaturu u svim prostorijama.

Podno grejanje može biti na struju ili vodeno, koje je komplikovanije za ugradnju. Električno podno grejanje je sistem kojim se upravlja uz pomoć termostata i tajmera, a instalacija podrazumeva postavljanje električnog panela ispod poda. Početno ulaganje, dakle, u ovom slučaju ne predstavlja veliki trošak. Situacija je nešto drugačija kada se instalira sistem cevi kroz koje protiče voda. Slično kao kod sistema etažnog grejanja, i ovde cevi moraju biti povezane na centralnu jedinicu, a energent mogu biti drva, ugalj, pelet.

U zavisnosti od toga koje cevi i podloga se koriste pri ugradnju, varira i cena – od 15 do 50 evra po metru kvadratnom. U proseku, za stan od 50 kvadrata treba izdvojiti 1.500 -2.500 evra za postavljanje podnog grejanja.

Prosečna mesečna potrošnja vodenog podnog grejanja iznosi oko 40 evra, ali može biti i manja ukoliko vaš stan ima dobru termoizolaciju. Imajte na umu da električno podno grejanje može predstavljati veći trošak čak i od termoakumulacione peći, jer troši struju i danju, po skupljoj tarifi.

Grejanje na klima uređaj

Premda se klima uređaji najčešće povezuju sa rashlađivanjem prostora, oni i te kako mogu poslužiti i za njegovo zagrevanje. Početna ulaganja podrazumevaju kupovinu uređaja i njegovu ugradnju. Ovaj trošak zavisiće od modela i proizvođača klima uređaja, kao i od servisera za kog se odlučite. Instalaciju mora obaviti stručno lice, a ta usluga košta od 8.500 do 13.000 dinara.

Možete se odlučiti za najjeftinije tzv. on-off modele bez posebnih podešavanja (cena oko 25.000 dinara), koji rade na temperaturama do 5 stepeni ispod nule, ali i za one sa dodatnim termostatom koje će raditi na -10 stepeni. Postoje i takozvane inverterske klime koje nude preciznu kontrolu temperature i čiji rad je moguć čak i na -18 stepeni. Njihova cena se kreće od 40.000 do 190.000 dinara. Skoro svi modeli nude opciju daljinskog kontrolisanja i automatskog isključenja.

Kada se uporede sa drugim grejnim telima, klima uređaji su kao mali potrošači električne energije dobar izbor grejanja, pogotovo za stanove manje kvadrature. Ne treba zanemariti ni to što zauzimaju malo prostora.

Međutim, na izuzetno niskim temperaturama neki modeli možda neće raditi ili će grejanje biti oslabljeno. Ukoliko imate veliki stan, sasvim je izvesno da jedan uređaj neće moći da zagreje sve prostorije podjednako.

Koja mogućnost je nabolja?

Kada se uzme u obzir koliki trošak grejanje stana podrazumeva, onda je sasvim jasno zbog čega treba dodatno razmisliti o svim opcijama pre kupovine nekretnine. Kupiti stan sa centralnim grejanjem po nižoj ceni kvadrata ili pak skuplji stan u kome je ugrađeno podno grejanje – razlike su očigledne i jasno se očitavaju u računima svakog meseca.

Pored već navedenih, treba pomenuti još i grejanje uz pomoć električnih grejalica, kalorifera, uljanih i radijatora na struju. Međutim, iako su ove opcije možda i najjednostavnije, jer ne zahtevaju posebnu ugradnju ni brigu oko održavanja, one značajno mogu uticati na visinu vašeg računa za struju. Pritom, sva ova grejna tela mogu zagrejati samo jednu prostoriju.

Kvadratura stana i raspored prostorija u njemu najbolje će vam pokazati da li su, primera radi, TA peć ili klima uređaj bolja mogućnost od centralnog ili etažnog grejanja. Zato najpre pažljivo razmotrite sve opcije i tek onda odaberite onu koja je najbolja za vas i vaš kućni budžet.