Novogradnja ili starogradnja – koja je bolja opcija?Izvor slike: pixabay.com

Novogradnja ili starogradnja – koja je bolja opcija?Velika životna odluka kao što je kupovina stana rešiće vaše stambeno pitanje, ali je čitav taj proces takođe i izvor stresa i brojnih dilema. Kako izabrati najbolji stan za sebe i svoju porodicu? Kako uklopiti budžet sa kvadraturom, rasporedom prostorija, željenom lokacijom? Tu je, naravno, i veliko pitanje pred kojim se nađe svaki kupac nekretnina: da li da odabere novogradnju ili starogradnju?

Zbog predrasuda da stanovi u novogradnji ne ispunjavaju najviše standarde kvaliteta gradnje, ali i onih da, sa druge strane, „staro nikada ne može biti kao novo“, istražili smo koje su sve prednosti i nedostaci novih i starih stanova. Pročitajte.

Stanovi u starogradnji su jeftiniji

Svako kog interesuje prodaja stanova u Beogradu, nakon kraćeg istraživanja tržišta može doći do ovog zaključka: stari stanovi su jeftiniji od novogradnje. Cena starogradnje ostaće povoljnija u odnosu na nove stanove čak i ako je reč o atraktivoj lokaciji ili renoviranoj nekretnini. Međutim, i ovde treba biti oprezan te proveriti na koji način su urađene korekcije, da li je u pitanju kvalitetno obavljen posao i naravno, ukoliko nije – koliko vas može koštati upuštanje u novo renoviranje. Nekad dodatna ulaganja u stari stan mogu premašiti čak i cenu novog stana, koji, podrazumeva se, ne biste morali da renovirate.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u 2019. godini u opštini Stari grad, na primer, prosečna cena stanova u starogradnji bila je 2.000 evra, a u novogradnji 2.241 evro po kvadratnom metru. Za stari stan na Zvezdari treba izdvojiti 1.419 evra, a za novi još 100 i više preko – 1.566 evra u proseku.

Slična situacija je i što se tiče cena nekretnina na Novom Beogradu. Stan u novogradnji u ovoj beogradskoj opštini koštao je 2.212 evra po metru kvadratnom. Stari stanovi su drastično jeftiniji – kvadrat u proseku iznosi 1.510 evra.

Razlika u ceni postoji i u drugim gradovima Srbije, a ne samo u prestonici. Tako stanove u Nišu u novogradnji možete kupiti po prosečnoj ceni od 878 evra za kvadrat, a u starogradnji je u proseku potrebno izdvojiti 732 evra/m 2 . Jeftinije ćete proći i ako kupujete stari stan u Novom Sadu, gde je prosečna cena kvadrata starogradnje 1.101 evro, a novogradnje 1.201 evro.

Da li su stanovi u novogradnji zaista lošijeg kvaliteta?

Koliko puta ste čuli da zbog nepoverenja u kvalitet izgradnje ljudi radije biraju starogradnju od novogradnje? Istina je, međutim, da pre izbora svakako morate proveriti i staru i novu zgradu. Ovo se odnosi i na materijale koji su korišćeni u gradnji, i na instalacije, i na stolariju.

U novogradnji se danas pretežno koristi beton, pa se veruje da ovaj “hladan” materijal ne može da zameni nekadašnje zgrade od cigala. Međutim, ukoliko su ispoštovani svi standardi, novoj zgradi neće nedostajati toplote. Uz termoizolaciju, ali i hidro i zvučnu izolaciju najvišeg kvaliteta, nova zgrada će biti u rangu, ako ne i bolja, od starogradnje. Ne treba zaboraviti da se sa razvojem tehnologija došlo i do novih vrsta materijala koji nisu postojali pre dvadeset ili trideset godina. Prema tome, zabluda je da su novi stanovi lošijeg kvaliteta.

Takođe, nove zgrade se zidaju u skladu sa potrebama savremenog čoveka, sve u njima je prilagođeno budućim stanarima. Većina ima moderne liftove, interfone i video nadzor poslednje generacije. U novoj zgradi ne morate razmišljati o tome da li prozori dobro dihtuju ili ne – u većini slučajeva ugrađuje se PVC stolarija.

Ukoliko se ipak odlučite za starogradnju, jedina stvar oko koje zaista možete da brinete jeste stanje u kom se nalaze instalacije. Iako sama promena svih kablova i cevi možda neće predstavljati veliki trošak, sve one propratne prepravke, renoviranje i sređivanje mogu vas koštati puno.

Prikupljanje papira

Kada birate između starogradnje i novogradnje morate misliti i na propratnu dokumentaciju. Mnogim kupcima prikupljanje svih potrebnih dokumenata i papira predstavlja najveću glavobolju. Međutim, bilo da je reč o staroj ili novoj gradnji, da biste došli do svog vlasičkog lista, moraćete da prikupite svu potrebnu papirologiju.

Ovaj dug birokratski put može biti nešto duži kada su u pitanju stari stanovi. Morate biti posebno oprezni pri kupovini, jer dug staž znači i istoriju. Nije retkost da se jedan stan proda više puta, a uvek postoji opasnost od ilegalnih radnji. Zbog toga je važno da prikupite sve papire, pa čak i one za koje mislite da vam neće biti potrebni.

Iako se čini da je kod novih stanova procedura manje složena, nemojte se ni ovde zavaravati. Dva puta proverite svaki dokument. Takođe, budite sigurni da zgrada u kojoj kupujete stan ima upotrebnu i građevinsku dozvolu. Veoma je važno da sve bude transparentno i jasno pre sklapanja ugovora. Bez adekvatne papirologije nećete moći da podignete kredit u banci, na primer, ili pak da kasnije isti taj stan prodate.

Preporuke pravnika su da se kupuju samo već uknjiženi stanovi i oni koji su ušli u proces legalizacije, pogotovo ako stan kupujete uz pomoć stambenog kredita. Ovo vas može poštedeti dugotrajnog procesa uknjiženja nekretnine i nove dokumentacije. Međutim, neki se osmele i na ovaj korak, uglavnom zbog toga što su neuknjiženi stanovi jeftiniji.

Kako izabrati najbolju opciju za sebe?

Vaš konačan izbor zavisiće upravo od vaših želja i vizije idealnog stana, ali i od budžeta. Neki će i dalje gajiti sumnju u moderne materijale i tehnologije, a drugi će opet prednost dati upravo novoj zgradi izgrađenoj po svetskim standardima.

Razmotrite sve uslove, uskladite sa svojom idejom, vremenom i novcem i tek nakon toga presudite. Neke od olakšica koje ćete imati ako kupujete staru gradnju jeste neplaćanje poreza na prenos apsolutnih prava (ovo važi za kupce koji nema nekretninu na svoje ime).

Iste takse bićete oslobođeni i ako kupujete svoj prvi stan u novogradnji, s tim što u tom slučaju možete dobiti i povraćaj PDV-a.

Na kraju, većina kupaca donese odluku na osnovu svojih ličnih afiniteta. Ukoliko ste oduvek zamišljali svoj život u modernoj zgradi i stanu, onda je novogradnja definitivno ono što tražite. Za one kojima nije važno da li su prvi koji u nekom stanu žive, sve dok je stan funkcionalan i u očuvanoj zgradi, stara gradnja će biti odlično rešenje. Pažljivo razmotrite sve uslove i okolnosti i sasvim sigurno donećete odluku koja je najbolja za vas.