Saveti za opremanje manjih stanova



Izvor slike: pixabay.com

Saveti za opremanje manjih stanova



Život u manjem stanu ponekad može biti izazovan, ali može predstavljati i spas, kada su u pitanju velika spremanja, kupovina nameštaja, uređenje enterijera i slično. Nekretnine veličine oko 35 metara kvadratnih su one koje najčešće prve budu prodate ili iznajmljene, kada se pojave na tržištu nekretnina. Ovo je slučaj upravo jer su ovakvi stanovi pogodni za jednu ili dve osobe, studente ili porodice bez dece. Opremanje ovakvih stanova nije preterano kompikovano, s obzirom na manju kvadraturu.

Ipak, dešava se da vlasnici ili zakupci ovakvih stanova imaju određene poteškoće u momentima kada treba da smeste u isti sav svoj nameštaj ili dekorativne elemente, koje žele da imaju u svom stanu. Postoje različiti trikovi, koji vam mogu pomoći da svoj manji stan pretvorite u multifunkcionalni i sadržajni dom, koji neće delovati kao da je zatrpan nameštajem ili preteranom količinom dekoracije ili detalja u prostoru.

Stanovi manje kvadrature mogu delovati izazovno, kada je u pitanju veći nameštaj i funkcionalnost istog, ali i kretanje kroz prostorije, ukoliko su one „zatrpane“ nameštajem. Jasno je da svaki dom mora imati određene komade nameštaja (sto za ručavanje, dvosed ili trosed u dnevnoj sobi i krevet u spavaćoj sobi). Problem nastaje u stanovima koji imaju višenamenske prostorije za boravak (recimo, dnevna soba, koja je ujedno i trpezarija i spavaća soba, jer se trosed u sobi rasklapa, te služi i za spavanje).

Obično je kvalitet nameštaja u multifunkcionalnim prostorijama manjeg kvaliteta, jer, ukoliko je jedan trosed ujedno i krevet, ali i deo za sedenje tokom obroka, brže će se potrošiti i neće vršiti svoju funkciju na pravi način. Ipak, većina ljudi, koji su vlasnici ili zakupci manjih stanova, nemaju drugu opciju, nego da koriste nameštaj koji je višenamenski. Jasno je da većina ljudi, koja živi u ovakvim uslovima, mora da bira nameštaj na ovakav način, s obzirom na ograničeni prostor i potrebe za različitim nameštajem i dekorativnim elementima. Ipak, postoje različiti domišljati načini, kojima možete oplemeniti i ulepšati prostor u kojem živite, a o kojima će biti reči u nastavku teksta.


Kako da manji stan deluje veće?

Ukoliko vam stan nije prostran, već užeg pravougaonog oblika, definitivno nije preporučljivo koristiti kabasti nameštaj. Samim tim, ugaone garniture i veliki trosedi nisu dobra ideja za vas. Manji, komadni nameštaj je ipak bolja opcija, s obzirom na to da isti može biti multifunkcionalan i upotrebljen na više različitih načina. Bilo da je u pitanju nameštaj namenjen sedenju tokom vašeg odmaranja nakon fakulteta ili posla, bilo da imate goste, te poređate komadni nameštaj, fotelje, stolice ili poneki tabure.

Dobrom upotrebom boja možete učiniti da vam stan izgleda prostranije, osvetljenije i prijemčivije. Iz ovog razloga su svetle boje dobar izbor, jer one vizuelno otvaraju prostor i stvaraju utisak otvorenosti i prostranosti, za razliku od tamnijih nijansi ili boja. Samim tim, nemojte previše eksperimentisati sa tamnijim bojama, ukoliko imate malo prostora, jer, uz malo više nameštaja, ceo stan može delovati kičasto. Dodatno, nemojte previše eksperimentisati ni sa dezenima, jer oni mogu doći u sukob sa ostatkom nameštaja, dekoracijom i svim detaljima koje ste odabrali za svoj stan.

Za stanove manje kvadrature se više preporučluje uređivanje enterijera u minimalističkom stilu. Nemojte puniti prostoriju nepotrebnim komadima nameštaja, koji vam svakako ničemu neće služiti. Budite realni u opremanju manjih prostorija, te stan opremite isključivo neophodnim komadima nameštaja, koji su u skladu sa vašim životnim stilom, ali i vašim ukusom. Minimalizam se, svakako, slaže sa potrebama stanova manje kvadrature, te nikako nećete pogrešiti ukoliko svoj stan opremite u ovom, sve popularnijem, stilu.

Ukoliko vaš stan ima terasu, možda bi najbolja opcija za vas bila zastakljivanje terase. Mnogi svoje terase zastakljuju tako da ti prozori budu klizni, te da se mogu širom otvoriti tokom toplih, letnjih dana. U svakom slučaju, to vam samo može biti plus, jer ćete zimi imati više prostora, a leti dobro osvetljeni kutak za uživanje. Time ćete postići efekat većeg prostora, a opet moći da koristite terasu, kako biste uživali tokom letnjih dana ili kako biste se odmarali uz lep pogled i mir, nakon napornog dana. Mnogi koriste zastakljene terase za odlaganje nepotrebnih stvari ili bicikla.

Sa druge strane, korišćenjem ogledala možete proizvesti efekat prostranosti i dubine prostora. Ovo može biti jedan od načina da vaš stan deluje prostranije, veće ili otvorenije. Ukoliko imate dovoljno prostora na nekom zidu, možete postaviti i više ogledala na isti. To će vam pružiti utisak dodatne dubine prostora, a vašem oku će prostor delovati prostranije, a samim tim ćete i vi biti zadovoljniji. U kombinaciji sa pastelnim bojama i dobrim osvetljenjem, ovo može biti dobra ideja prilikom vašeg sledećeg dekorisanja stana.

Od izuzetne je važnosti da vaša spavaća soba ne deluje klaustrofobično. Velika je verovatnoća da, ukoliko živite u manjem stanu, nećete imati prostranu spavaću sobu. Ipak, možete učiniti da u istoj imate i više mesta nego što vam je, zapravo, potrebno. Manji krevet u spavaćoj sobi (koji je dobro pozicioniran) odaje utisak prostrane sobe. Zato ne bi bila loša ideja da deo vaše spavaće sobe čini ležaj, za jednu ili dve osobe, koji će, zapravo, biti i centralni deo same prostorije, uz, eventualno, orman sa garderobom i noćni stočić, na kojem ćete moći da držite razne potrepštine, poput vašeg mobilnog telefona, lampe, knjige ili čaše vode.


Trikovi koji, zapravo, pomažu

To što živite u manjem stanu, ne znači da u njemu ne možete imati mesta za sve što vam je potrebno. Moguće da ste, isprva, mislili da vam manji stan neće pružiti mnogo mogućnosti. Ipak, potrebno je samo da budete malo kreativni i dosetljivi. Iskoristite svaki deo stana, kako ne biste zatrpavali određene delove. Osmotrite koji to deo vašeg stana može da posluži kao skladištenje, mesto za policu ili odlaganje garderobe. Na vrhove ormana možete, takođe, odlagati neke nepotrebne stvari (prikladno spakovane i odložene), te ćete uvek znati gde se nalaze i nećete rizikovati da ih isprljate ili oštetite.

Kada u stanu nemate mnogo mesta, te nemate veliku dnevnu sobu, trpezariju odvojenu od kuhinje, kao ni dve zasebne spavaće sobe i veliku terasu, potrebno je da samostalno osmislite kako da sebi „stvorite“ više prostora, te kako da vaš stan vizuelno deluje da je veći, prostraniji, i da ima nekoliko prostorija. Smisleno razdvajanje prostora pregradnim vratima, zavesama, policama ili nekim drugim nameštajem, može dovesti do toga da imate različite sekcije u svom stanu, te da možete da razdvajate prostorije i funkcionišete u istim onako kako biste to radili, da imate dva ili tri puta više prostora u stanu.

U stanovima manje kvadrature, multifunkcionalnost je ključ. Kupovinom rasklopivog nameštaja, koji se, iz garniture za sedenje, transformiše u krevet, regulišete odmaranje i tokom dana, ali i tokom noći. Samim tim, nećete morati da razmišljate o tome da li će vaši gosti sedeti na vašem francuskom ležaju i posteljini. Opet, ukoliko preferirate dušek, možete jedan deo vaše spavaće sobe urediti tako da u njoj imate udobniji krevet. Dodatno, možete kupiti i jedan veći tabure, koji može služiti i kao komad nameštaja na kojem će se sedeti, ali ujedno biti i mesto za odlaganje stvari. Naime, postoji veliki broj moderno dizajniranih taburea, koji su šuplji (a kod kojih je sedalni deo, zapravo, poklopac), a unutar kojih imate dosta prostora, koji možete iskoristiti da u njega sklonite bilo šta, što bi vam stajalo u nekom neodređenom delu stana. Ukoliko imate izuzetno specifičnu strukturu stana, ne možete da pronađete nijedan komad nameštaja koji se uklapa u dimenzije vaše prostorije, možete i unajmiti majstora, koji će za vas napraviti nameštaj po meri. Ovakav tip nameštaja nekada može koštati malo više u odnosu na gotov nameštaj u salonima (ali je, prema nekim nepisanim pravilima, nameštaj po meri često i

daleko kvalitetniji, baš zato što se ne radi u sklopu masovne proizvodnje), ali su benefiti istog brojni. Sa jedne strane, znate da će se uklopiti u vaš stan, te da ćete postići multifunkcionalnost i moderni dizajn. Sa druge strane, imaćete unikatan komad nameštaja, koji se ne može kupiti nigde drugde. Dodatno, računajte na to da je nameštaj rađen po meri poprlično postojan i izdržljiv, te da nećete u skorije vreme morati da brinete o kupovini novog.

Dosetljivost u uređivanju manjih stanova je ključ ka iskorišćavanju samog prostora. Zato bi valjalo da o samom prostoru razmišljate praktično i posmatrate i planirate raspoređivanje dekorativnih elemenata i vertikalno, a ne samo horizontalno. Na primer, iskoristite prazne zidove, kako biste na njih okačili police za knjige, različite slike ili fotografije ili, pak, saksije sa cvećem, koje će oplemeniti vaš prostor i pružiti mu više kiseonika. U kuhinji, pokušajte da iskoristite svaki zid, kako biste na isti postavili viseće elemente, u okviru kojih ćete moći da skladištite sve svoje sudove, kafu, čaj, začine ili bilo koje druge artikle, koje koristite često.

Život u manjem stanu ne mora nužno značiti nelagodnost. Nikako nemojte koristiti kabasti nameštaj, nemojte u svoj stan ubacivati nefunkcionalni i nepotrebni nameštaj, a zidove nemojte bojite u tamne i jarke boje. Takođe, nemojte sebi dozvoliti da vam neki deo prostorije stoji prazan, kada u njega možete smestiti određeni multifunkcionalni komad nameštaja. Ukoliko budete sledili navedene savete i preporuke, možete računati na to da ćete uspeti da postignete prostranost, dobro osvetljenje, vizuelni ugođaj i utisak veće kvadrature od one kojom, zapravo, raspolažete.