Pametan stan – funkcionalnost i komfor modernog života



Izvor slike: pixabay.com

Pametan stan – funkcionalnost i komfor modernog života



Do pre samo desetak godina pojmovi poput "pametan stan", "pametna kuća" ili "Internet inteligentnih uređaja" zvučali bi kao naučnofantastična priča rezervisana za daleku budućnost. Međutim, neverovatno brz tok razvoja tehnologije usmeren na povećanje funkcionalnosti, sigurnosti i praktičnosti stanovanja značajno je približio tu budućnost savremenom dobu.

Zahvaljujući velikom tehnološkom napretku danas je moguća kupovina nekretnine u kojoj uređaji rade za vas, po unapred utvrđenom scenariju koji ste vi kreirali i kojim, podrazumeva se, upravljate. Sve je više stambenih i poslovnih prostora i kod nas u koje se implementira sistem pametne kuće. Premda zvuči skupo i komplikovano, proces uvođenja automatizacije u domaćinstvo zapravo je pristupačan i lako ga je sprovesti. Integracija pametnog sistema je moguća i kod objekta u izgradnji i na postojećoj zgradi.

Pametni uređaji i različiti senzori povezuju se uz pomoć Interneta, čineći tako sistem poznat još i kao Internet inteligentnih uređaja kojim se upravlja putem aplikacije na mobilnom telefonu. Na ovaj način, stan koji ste iznajmili ili kupili prestaje biti običan životni prostor, već sinonim za praktičan i ekstremno komforan život u kome napredne mašine obavljaju poslove umesto vas.

Pored udobnosti i funkcionalnosti, neke od vodećih prednosti pametne kuće, odnosno stana jesu energetska efikasnost, a samim tim i ekonomičnost, te neosporno i veća sigurnost i jednostavnija svakodnevica.

Otkrivamo vam kako izgleda pametan stan, šta sve podrazumeva uvođenje automatizacije u domaćinstvo i u kojoj meri vam može promeniti život.

Šta je to pametna kuća i Internet inteligentih uređaja?

Krenuli ste na posao ili putovanje i negde na pola puta shvatili da niste sigurni jeste li zaključali stan ili isključili peglu, ringlu na šporetu, klima uređaj ili radijatore. Koliko puta ste se našli u bilo kojoj od ovih situacija? Kada je vaš dom automatizovan, svi vaši uređaji su povezani i možete ih kontrolisati na daljinu – na ovakve probleme možete potpuno zaboraviti.

Iako deluje futuristički, pa čak i nestvarno, pametan stan je zapravo stvarnost našeg doba i sve to zahvaljujući naprednoj tehnologiji. Automatizacija podrazumeva međusobnu povezanost svih pametnih uređaja u domu, odnosno Internet inteligentnih uređaja (IoT). Praktično svaki aparat i objekat u kući koji se može povezati na Internet i na taj način biti kontrolisan, može postati IoT uređaj. Svi imamo pametne telefone, a u većini domova današnjice možete naći smart televizore, pa i frižidere, šporete, termostate, sijalice, nadzorne kamere i dr.

Kada se svi ovi uređaji povežu u jednu mrežu preko kućnog Wi-Fi signala, uz pomoć aplikacije na računaru, tabletu ili telefonu, njima se može upravljati na daljinu, a rad kontrolisati i neprestano nadgledati. Ovo znači da čak iz svoje kancelarije možete isključiti utičnicu na koju je priključena pegla, uključiti grejanje ili klima uređaj pre nego što krenete kući, te na snimcima sigurnosne kamere proveriti da li neko pokušava da uđe u vaš stan kada niste tu.

Koje su funkcije pametnog stana?

Funkcionalnost koju donosi tehnologija pametne kuće potiče iz brojnih mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. Pored daljinskog upravljanja, u prvom redu treba pomenuti povećan stepen sigurnosti, kao i veliku energetsku efikasnost.

Upravljanje svim uređajima na daljinu i sa jednog mesta

Vođenje domaćinstva je kompleksan i ponekad naporan posao, koji automatizacija olakšava i pojednostavljuje u velikoj meri. Kada su svi uređaji u vašem domu umreženi u jedan sistem, sve što vam je potrebno da oni funkcionišu na najpraktičniji i najbolji mogući način jeste aplikacija za upravljanje na vašem telefonu ili tabletu.

Neke od primera daljinskog upravljanja kućnim aparatima i sistemima smo već naveli, a dodaćemo i sledeće:

Možete uključiti bojler da zagreva vodu kada krenete sa posla kući ili pak rernu tako da možete početi sa spremanjem večere čim stignete. Scenario sa zaboravljenom uključenom peglom ili svetlima sada ćete moći da rešite sa par klikova na telefonu.

Uređaji će biti funkcionalniji

Smart aparati i svi ostali sistemi u vašem domu radiće bolje kada su povezani sa tehnologijom za automatizaciju. Pametni frižideri vas mogu obavestiti o roku trajanja namirnica koji su u njemu, o tome šta trebate kupiti u sledećoj nabavci, održavaće hranu čak duplo duže svežijom zahvaljujući posebnim sistemima za kontrolu temperature u fiokama.

Nećete propustiti epizodu omiljene serije ili neki film na TV programu dok ste na poslu ili izlasku sa prijateljima, jer ih pametni televizor može snimiti. Na sličan način možete biti sigurni u to da je vaše jelo dovoljno pečeno, zahvaljujući podešavanjima na smart rerni.

Upravo u ovoj poboljšanoj funkcionalnosti uređaja zasniva se komfor vašeg novog stana.

Veći stepen energetske efikasnosti

Sagledavanje načina da se ostvari optimalna energetska efikasnost u stanu jedan je od vodećih aspekata prilikom kupovine nekretnine. Sistem pametne kuće može obezbediti veći stepen uštede električne energije. Konstantna kontrola rashlađivanja ili grejanja stana, ali i programiranje smart termostata da reguliše temperaturu ili predloži optimalnu temperaturu za određeno doba dana su savršen primer uštede.

Sa visoko funkcionalnim uređajima koji rade samo onda kada je to neophodno, energetska efikasnost je zagarantovana.

Maksimalna sigurnost doma

U sklop sistema pametne kuće, pored IoT uređaja ulaze i različiti senzori (kao što je senzor pokreta, na primer), detektori za vrata i prozore (ali i poplave ili požare, tj dim), moduli za rasvetu, alarmi i paketi za sigurnost. Upravo uz pomoć ovih elemenata Smart home sistemi ostvaruju maksimalnu bezbednost ukućana kada su u domu, kao i sigurnost njihovih dragocenosti kada su odsutni.

Smart home sistem povezuje sve ove elemente, nudi mogućnost bezbednosnih upozorenja, ali i konstantan video nadzor, i to u relanom vremenu, zahvaljujući sigurnosnim kamerama. Gde god da se nalazite, ukoliko ste povezani na Internet možete proveriti da li se nešto sumnjivo odvija u vašem stanu ili zgradi.

Pametne zgrade – budućnost stambene gradnje

Pametne ili inteligentne zgrade koriste iste tehnologije automatizacije kao što je to slučaj u pametnom stanu ili kući. Internet inteligentnih uređaja ovde pak prikuplja informacije nešto šireg spektra, povezujući različite sisteme u čitavoj zgradi.

I ovde se najpre misli na bezbednosne sisteme, ali i sisteme grejanja i ventilacije. Energetska efikasnost, ali i ušteda resursa uopšte, jedan je od glavnih razloga izgradnje pametnih zgrada, kao i integracije smart sistema u već izgrađene objekte. Neracionalno trošenje električne energije, kao što su, primera radi, uključena svetla u prostorijama koje se ne koriste, jednostavno nije moguće u pametnoj zgradi.

Osim toga, uz pomoć raznih senzora mogu se predvideti kvarovi pametnih uređaja u zgradi, pratiti koje prostorije se najčešće koriste i kojima je najpotrebnije čišćenje i održavanje.

Sve više investitora u Srbiji prepoznaje prednosti izgradnje pametnih zgrada. Neki od reprezentativnih primera inteligentnih zgrada su Nordeusova pametna zgrada na Novom Beogradu – sa implementiranim smart sistemom klimatizacije i osvetljenja, kao i solarnim panelima na krovu; ili, na primer, Parkscape zgrada na Vračaru – sa pametnom kontrolom grejanja, osvetljenja i roletni, kao i pametnom garažom.

Zgrada Naučno tehnološkog parka u Srpskoj Atini odličan je primer pametne nekretnine u Novom Sadu. Ventilacija, rasveta, grejanje, rashlađivanje, protivpožarni sistemi, video nadzor – sve u ovoj zgradi je pod kontrolom pametnog upravljačkog panela. Osim toga što se često naziva najpametnijom zgradom u vojvođanskoj prestonici, sa 10 ari zelenih krovova, ova zgrada je i zelena.

Komfor i luksuz koji dolazi sa smart home sistemima, sasvim izvesno nije vrhunac tehnološkog napretka kod nas i u svetu. Predviđa se da će razvoj modernih tehnologija proširiti opcije za automatizaciju pametnih kuća i zgrada, te ih učiniti još funkcionalnijim i ekonomičnijim, a život u njima još lakšim i ugodnijim.